Pages

Monday 18 July 2011

Makedonija promenila ime u Grčka - "Evo im krađa identiteta"

(Članak submittovan Njuzu, još nikad objavljen)

ATINA (do juče SKOPLJE), 18. jul 2011. (Njuz) Na iznenađenje građana i međunarodne javnosti, glavni grad Grčke (do juče Makedonija) osvanuo je jutros pod novim imenom i sa novim zastavama na državnim institucijama. Na juče održanoj tajnoj sednici Sobranija (od danas Helenski Parlament) donesen je Zakon o Opštoj Rehelenizaciji, koji je stupio na snagu u ponoć. Kako saznajemo, procena je da je sada pravi trenutak da se južnom susedu, koji se već mesecima bori sa ekonomskom krizom, zada sudbonosni udarac u dvadesetogodišnjoj političkoj i diplomatskoj borbi oko imena i identiteta, koja je nedavno ponovo kulminirala podizanjem spomenika Darku Pančevu u Atini.

"Hteli su krađu identiteta, dobili su je", izjavio je za Njuz Jorgos Papandreu (do juče Nikola Gruevski), moleći nas da ovu izjavu ne objavljujemo (ups). Papandreu je, zajedno sa ostalim članovima Vlade u ponoć promenio ime.

"Zasad su promenjena imena države, glavnog grada i svih visokih funkcionera, kao i zastava i himna", kaže Antigona Papadopulu iz Koordinacionog tela za rehelenizaciju, koje se bavi sprovođenjem novog zakona. "Jezik u prvoj fazi ostaje isti, a građanima je dat zakonski rok od dva meseca da rehelenizuju svoja imena  u bilo kom dimosu (opštini) na teritoriji Grčke. Isti rok važi za zamenu denara za nove grčke drahme", dodaje ona. Kako saznaje Njuz, u Koodinacionom telu se vodi lobistička bitka između Tetova i Kumanova oko toga koji od ovih gradova će preuzeti ime Solun.

Jorgos Papandreu na prezentaciji nove zastave
Iako vidno iznenađeni, dojučerašnji Makedonci uglavnom pozitivno reaguju na promenu imena. "Situacija je postajala bezizlazna. Mi Mak..Grci smo uvek bili ponosan i snalažljiv narod. Eto im sad, nek se samo njihov sever zove Makedonija. Neka promene ime cele zemlje u Makedonija ako hoće", kaže vidno uzbuđen Vasilis Stefanopulos, nekadašnji pevač grupe Leb i Sol.

Evropska Komisija pokušala je da jutros na hitnoj sednici donese rezoluciju u kojoj bi osudila ovaj potez grčke strane, ali u ovome nije uspela zbog mnoštva terminoloških nedoumica.

Akademik dr Ivan Klajn, eminentni lingvista i stručnjak iz oblasti nedoumica, kaže za Njuz da ovo nije nova situacija. "I Severna i Južna Koreja same sebe nazivaju Korejom, a tako je bilo i sa dve Nemačke. Mislim da naš jezik i u ovom slučaju treba da se postavi demokratski i geografski - tako što će se bivša jugoslovenska republika od sada zvati Severna Grčka", ističe Klajn.
Zauzeta restauracijom glavnog grada i ekonomskom krizom, (Južna) Grčka zasad nije reagovala na potez severnog suseda.

Marko Simonović
Tijana Žakula

No comments:

Post a Comment